Onboarden in de zorg

Collega’s inwerken in de zorg. Hoe werkt dat nou eigenlijk? Wat maakt onboarding in de zorg anders en welke problemen komen hier kijken? Op deze pagina leggen leggen we je uit welke uitdagingen je kan verwachten als je het inwerkproces voor collega’s in de zorg ingaat.

onboarding zorg

Wat maakt onboarding in de zorg anders?

In de zorgsector komen er veel uitdagingen kijken wat betreft in het inwerken van collega’s. Het inwerken van een nieuwe collega gebeurt veelal direct op de werkvloer. Het nieuwe teamlid zit vol met vragen maar er wordt verwacht dat deze persoon direct kan mee draaien in het team. De werkdruk in de zorgsector is vrij hoog en vaak hebben collega’s met meer werkervaring niet direct de tijd om een nieuwkomer te inwerken.

Dit kan leiden tot lastige situaties. Stress, onduidelijkheid en een ineffectief team zijn vaak de gevolgen van een onduidelijk inwerkproces. Wat zou je dan anders moeten doen om het begeleiden van nieuwe collega’s in de zorg effectief te laten verlopen?

Collega's inwerken in de zorg - deze stappen zijn belangrijk!

 • Een effectief onboarding programma

  Het is uiterst belangrijk om een effectief onboarding programma in te zetten. Een goed onboardingprogramma kan namelijk leiden tot flinke kostenbesparingen. Tevens zullen collega’s sneller effectief kunnen worden ingezet. Erg belangrijk dus!

 • Stappenplan pre, on & offboarding

  Begin op tijd met inwerken, het zogenaamde preboarding is een belangrijk proces in het op tijd klaar stomen van collega’s in de zorg. In de preboarding fase van Pace Onboarding begin je met het geven van vertrouwen en inspireer en enthousiasmeer je de nieuwe werknemer nog voor de eerste werkdag.

 • Offboarding is óók belangrijk

  Veel organisaties hebben het altijd veel over onboarding. Echter wordt offboarding vaak vergeten of negatief ervaren. Dit hoeft zeker niet! Een oud-werknemer kan in de toekomst een waardevol contact blijken bij een nieuwe samenwerking.

 • Interactief inwerken met onboarding software

  Tegenwoordig kan de technologie ons een handje helpen wat betreft het inwerken van nieuw personeel. We hebben hier bij Pace Lab speciale onboarding software ontwikkeld waarmee je nieuwe collega’s in de zorg zo snel mogelijk effectief kunt laten mee draaien het team.

Succesverhalen

Met Pace Onboarding hebben we de ‘solliciklantenreizen’ in kaart gebracht en een digitaal inwerktraject geïmplementeerd binnen onze decentrale franchisevestigingen. Hierdoor hebben we veel ‘quick wins’ gegenereerd op het rendement van onze recruitmentactiviteiten. Ook hebben we grip gekregen op de te nemen successtappen die elke fondsenwerver moet nemen om het beste uit zichzelf te halen.

Christophoor van Ginneken
Christophoor van Ginneken Franchiseondernemer, People Marketing Bekijk case

Goed talent is schaars, onze mensen zijn onze belangrijkste ‘asset’. Met Pace Onboarding hebben we een digitaal onboardingprogramma geïmplementeerd waarin zaken als een ‘happy candidate journey’, vermindering van HR-administratie en het positioneren van Total als 'werkmerk' werkelijkheid zijn geworden.

Josephine van Dillewijn HR Business Partner, Total Gas & Power NL Bekijk case

Demo aanvragen

Kijk nu hoe Pace Lab jou kan helpen je medewerker-engagement te verbeteren.
Zet grote stappen in het nieuwe tijdperk van HR en ontvang een gratis demo van ons platform!

Demo aanvragen